acasa

anunturi gratuite

cultura

economie

divertisment

internet

presa

timp liber

social

 

Ų      Corsicanii au spus " nu" la referendumul privind autonomia largită/ BBC

Ų      Ministrul sănătăţii anunţă taxe mai mici la medicamente/ BBC

Ų      Mai mulţi militari turci au fost arestaţi de trupele americane īn Irak/ BBC

Ų      Tony Blair aşteaptă scuze de la BBC/ BBC

Ų      Douăzeci de turişti romāni răniţi īntr-un accident rutier, la Verona / BBC

Ų       Greco catolicii din Oradea īl acuză pe prefectul de Bihor că blochează retrocedarea / BBC

Ų      O afirmaţie care a provocat surprindere īn rāndul comunităţii evreieşti / BBC

06.7.2003 23:12 Ora Romāniei

Potrivit autorităţilor franceze, electoratul din Insula Corsica a respins la limita planul privind autonomia lărgită. Conform cifrelor anunţate, aproape 51 la suta dintre alegători au votat īmpotrivă.

Propunerile de autonomie includeau o noua adunare, ce ar fi avut dreptul sa strāngă impozite.

Scrutinul a fost iniţiat de guvernul de la Paris, după 30 de ani īn care separatiştii corsicani au desfaşurat o campanie violentă in favoarea independenţei.

Un corespodent BBC la Paris transmite ca unii din cei ce au votat īmpotriva schimbarilor s-au temut că noua adunare ar da prea multe puteri separatiştilor.

 

.

06.7.2003 15:53 Ora Romāniei

Noul ministru al sănătăţii Mircea Beuran a anunţat că taxa pe valoarea adaugată aplicată medicamentelor va fi redusă de la 19 % la 9 %. Domnul Beuran nu a anunţat īnsă data de la care această masură va fi luată de guvern. El a mai spus că va continua reforma īn sistemul sanitar avānd ca scop finanţarea mai bună a acestui sector cāt şi modificarea legislaţiei īn acest domeniu pentru a o face compatibilă cu cea europeana. Mircea Beuran a mai anunţat că va fi elaborată şi o lege privind finanţările nerambursabile destinate tratamentelor care se fac īn străinatate.

 

 

06.7.2003 9:03 Ora Romāniei

Turcia a protestat vehement faţă de Statele Unite, acuzānd trupele americane că au arestat militari turci īn nordul Irakului. 11 militari turci au fost reţinuţi vineri īn oraşul Sulaymaniyah, după care au fost duşi la Kirkuk. Se relatează că ei au fost reţinuţi īn urma unui asalt al forţelor speciale americane asupra amplasamentului trupelor turceşti din zonă. Ministrul turc de externe, Abdulah Gul, i-a cerut secretarului de stat american, Collin Powell, eliberarea imediată a soldaţilor săi. Presa turcă sugerează că trupele americane au crezut că militari turci doreau să-l atace pe guvernatorul oraşului, liderul Uniunii Patriotice din Kurdistan, Jalal Talabani. Acuzaţiile au fost respinse de guvernul turc. La Ankara au existat temeri că naţionaliştii kurzi din nordul Irakului ar dori formarea unui stat independent, ceea ce ar fi putut determina o mişcare separatistă īn rāndul kurzilor din sudul Turciei.

 

 

06.7.2003 10:01 Ora Romāniei
Primul ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a cerut BBC să retracteze relatările de presă potrivit cărora guvernul de la Londra a exagerat ameninţarea pe care o reprezintă armele de distrugere īn masă, ca să justifice participarea ţării la războiul din Irak. Īntr-un interviu acordat săptămānalului "The Observer", Tony Blair spune că o depeşă transmisă de BBC ar fi reprezentat un atac serios la adresa integrităţii lui politice. E vorba de o depeşă difuzată īn luna mai, bazată pe un interviu cu o sursă anonima din serviciile secrete britanice. Reporterul care a transmis depeşa susţinea că, potrivit sursei sale, guvernul ar fi prelucrat informaţiile despre Irak prezentate de serviciile secrete īnainte de a le face publice.

 

 

 

06.7.2003 15:51 Ora Romāniei
Douăzeci de turişti romāni au fost răniţi, sāmbătă, īntr-un accident rutier petrecut īn apropiere de Verona, relatează presa italiană de duminică. Romānii se aflau īntr-un autocar care se īndrepta spre Milano şi care a lovit cu putere maşina din faţă. Cauzele accidentului nu au fost precizate. Răniţii - dintre care doi se află īn stare gravă - au fost transportaţi la două spitale din provincia Verona. Ceilalţi pasageri au fost cazaţi īntr-un centru al Protecţiei Civile din localitatea Villafranca.

 

 

15.6.2003 14:56 Ora Romāniei
Reprezentanţii episcopiei greco-catolice de Oradea īl acuză pe prefectul de Bihor că ar bloca retrocedarea unor terenuri din staţiunea Stāna de Vale.

Conform hotărārii Comisiei de fond funciar, Biserica Greco-Catolică ar trebui să primească īnapoi 1800 de hectare. Pe terenurile ce trebuie restituite se află celebra sursă de apă minerală Izvorul Minunilor şi pārtia de schi a staţiunii. Prefectul Florian Serac se opune īnsă retrocedării terenurilor īn cauză, deoarece, susţine el, aceasta ar bloca dezvoltarea staţiunii.

Greco-catolicii au dat īn judecată Direcţia silvică şi Comisia locală de fond funciar care ar fi trebuit să emită titlurile de proprietate.

Staţiunea Stāna de Vale a fost īnfiinţată īn 1880 de episcopia greco-catolică pe un domeniu de 2700 de hectare, primit īn secolul XVIII de Biserica Romānă Unită cu Roma de la īmpărăteasa Maria Tereza. Staţiunea a fost modernizată īn 1932 de episcopul greco-catolic Traian Frenţiu. El a introdus īn localitate curentul electric, alimentarea cu apă şi a construit terenurile de sport şi instalaţiile de pe pārtia de ski folosite şi astăzi.

 

15.6.2003 14:56 Ora Romāniei
Ministerul Informaţiilor Publice a făcut o afirmaţie controversată potrivit căreia īn Romānia nu ar fi avut loc holocaust īn timpul celui de-al II-lea război mondial: "Declarăm ferm că īntre graniţele Romāniei, īntre 1940 şi 1945, nu a fost un holocaust". Associated Press relatează că afirmaţia i-a surprins pe unii din liderii locali ai comunităţii evreieşti, care au criticat autorităţile romāne că nu ar reflectă adevărul cu privire la deportările şi execuţiile evreilor din Romānia. Cu o zi īnainte guvernul romān īşi dăduse acordul ca Muzeul Holocaustului de la Washington să studieze arhivele romāneşti din timpul celui de-al II-lea război mondial. O afirmaţie care a provocat surprindere īn rāndul comunităţii evreieşti